Groene Keukens van de Borgerbuurt

Een actieonderzoek naar de relatie met ons eten, de natuur en elkaar.
Eten vertelt iets over wie we zijn, waar we vandaan komen en brengt ons in verbinding met elkaar. Toch blijft er nog zoveel onzichtbaar over ons eten! Verhalen over onze eetcultuur, wat er allemaal in ons voedsel (verstopt) zit, en de ongelijke toegang tot vers, duurzaam en gezond eten in onze stad.
 
Met dit project brengen we de relatie met  ons eten, de natuur en elkaar in kaart, vanuit alle perspectieven die de Borgerbuurt rijk is.  Wat wordt er in de buurt gegeten? Welke recepten of eet-rituelen hebben een speciale betekenis in ons leven? Hoe verwerken we restjes en bewaren ons eten langer? Welke kook-skills hebben we al in huis en wat zou je zelf nog willen leren?
 
Buurt activiteiten
In september en oktober vinden allerlei activiteiten plaats rond Het Eetbare Plantsoen in Amsterdam West:
  • Samen eten: Eetverhalentafels
  • Kookworkshops door en voor buurtgenoten
  • Zintuigen rondleidingen door Het Eetbare Plantsoen
  • Levende kookboeken delen herinneringen aan een recept
Buurt expositie
Een levende expositie voor en door de buurt over de relatie met ons eten, de natuur en onszelf.
 
Bekijk hier het volledige activiteiten programma  van De Groene Keukens!
WAAROM STARTEN WE DIT INITIATIEF?
 
Ons eten legt vaak duizenden kilometers af voordat het op ons bord ligt. De aanmeldingen voor de voedselbank stijgen in een razend  tempo, terwijl  er op hetzelfde moment  zoveel eten wordt weggegooid!  Dit zijn duidelijke signalen: ons voedselsysteem is uit balans. Om dit te herstellen zullen we verder moeten kijken dan de nu vaak eenzijdige benadering gericht op duurzaam eetgedrag (zoals het afnemen van lokale groente boxen of inkopen bij biologische (super)markten).  Wat als we onze kennis van natuur en eetcultuur actief aan elkaar overdragen?  Hoe ontwikkelen we een bredere perspectieven op duurzaam eten, op manieren die onze gemeenschappen versterken en voeden? 
 
Het project Groene Keukens van de Borgerbuurt is een actieonderzoek van Urban Connectors in samenwerking met Het Eetbare Plantsoen. Het project wordt oa. gefinancierd vanuit de regeling Integraal Maatschappelijk Initiatief van Gemeente Amsterdam.

Neem contact met ons op